The Cosmic Typewriter

Dom Sylvester Houédard

Utstilling, fri entré, Sub Scene

17iht-design17-span-superJumbo

Dom Sylvester Houédard i 1964 ved Signals Gallery i London. Foto: Clay Perry/England & Co. Gallery, London

Verk av fantastiske Dom Sylvester Houédard kan du se på Sub Scene.

Dom Sylvester Houédard (1924–1992) var en britisk kunstner, intellektuell, poet og benediktinermunk i Prinknash-klosteret i Glouchestershire, England. Han var redaktør for Jerusalembibelen i 1961, hvor blant annet J.R.R. Tolkien bidro. Han var en av grunnleggerne av concrete poetry-kollektivet Gloup & Woup, samarbeidet med David Medalla & the Exploding Galaxy, var en forkjemper for selv-destruerende kunst og jobbet med Gustav Metzger, skrev koreografi for John Cage og Yoko Ono, deltok i mail art-bevegelsen med Robin Crozier og var en viktig bidragsyter til Fluxshoe-festivalen. Mest kjent er han derimot for sin konkrete poesi: såkalte «typestracts» – poesi der form og innhold er likestilte. Diktene forfattet og formgav han med en bærbar Olivetti Lettera 22-skrivemaskin.

there is only one mysterium: that is god who doesn’t have being, but is being: who doesn’t have life but is life & is the life he lives but never grows, never changes: who is truth & knows the truth he is & is his own knowledge of himself. he alone can say I AM & he reveals himself as the one who alone is ‘I AM’: our name for him is therefore YAHWEH or HE IS but though we know that god is, the meaning of the word ‘is’, we do not know: not one of us can say ‘i am’ since all we who live & grow & are conscious can say is ‘i become, i change, i grow’

(Utdrag fra preken, 12. juli 1987)

Peter Houédard vokste opp i Guernsey med to eldre brødre. Moren, Florence, døde da han var bare tolv år gammel. Hun etterlot ham to livsleksjoner som skulle bli viktige: den universielle altomfattende meningen med katolisismen, og en følelse av ansvar for den. Den siste illustrerte han med en anekdote: Fem år gammel, like før jul, gjentok han en anti-semittistik slengbemerkning han hadde overhørt, hvorpå moren tok ham på fanget og fortalte at katolikken og jødene tilhørte en og samme familie. I klosterlivet ble Dom en hengiven forkjemper for økumenikk.

Dom Sylvester Houédard, 69, 1964.

Dom Sylvester Houédard, 69, 1964.

I militærtjenesten var Houédard utstasjonert i India. Verdigheten og tilstedeværelsen han møtte blant hinduene i Bangladesh, vekket et savn etter naturlig spiritualitet hjemme i vesten. Da han ble munk, klarte han aldri helt å begrense oppmerksomheten sin til Sankt Benedikt alene. Allerede før han avga de første løftene, sendte han en liste over Zen-bøker til sin kjære venn, Brian Miller, han ville han skulle kjøpe for ham. På økumenisk oppdrag for Prinknash-klosteret fikk han i 1962 anledning til å møte Dalai Lama, som ble svært overrasket over Doms dype kunnskap om Buddhistisk tomhetsfilosofi.

Dom Sylvester Houédard, a particular way of looking, 1971

Dom Sylvester Houédard, a particular way of looking, 1971.

Dette innlegget ble publisert i Kunst. Bokmerk permalinken. Følg kommentarfeltet til dette innlegget ved å abonnere på RSS-feeden. Trackback-referanser er stengt, men du kan skrive en kommentar.